Munnhelse er viktig for resten av kroppens helse

Et pent smil er ikke bare tiltrekkende, det er også en god indikator på hvordan den generelle helsetilstanden til kroppen er. All næring kroppen tar til seg, passerer mellom tennene, og derfor er det svært viktig å ta vare på tennene, og her skal vi ta for oss flere råd. Flere grunner til hva som kan svekke tannhelsen er:

 

  • røyking
  • dårlig renhold av tennene
  • for mye inntak av sukker
  • munntørrhet

 

Dersom noen sliter med tannproblemer er det lurt å ha jevnlige undersøkelser, selv om det koster. Bare tenk på dette prinsippet: Det er billigere i det lange løp å holde det rent i hjemmet enn å måtte kjøpe medisiner fordi man blir syk.

 

Ting som tærer voldsomt på tennene

 

Røyking er svært lite lurt å gjøre, både for helsen generelt, økonomien og særlig for tannhelsen. Hver eneste gang et drag tas fra sigaretten, kommer røyken i kontakt med tennene, og dette har de alt annet enn godt av. Det er bare å ta en titt på fingrene til en som har røyket i mange år, hvor gulnet de er. Tenk så på hvordan tennene har det, som også er blitt kraftig utsatt for alle de samme stoffene. Lungene til en kjederøyker er også et skrekkelig syn, så det sier seg selv at tennene vil ta mye skade av røyking. Flekker på tennene vil også forekomme. Akkurat det kan bleking fra Dentway hjelpe med, men generell tannhelse må du snakke med tannlegen om.

 

Hyppig brusdrikking er svært skadelig siden du da bader tennene i syre dagen lang hvis ikke du pusser tennene flere ganger. Tennene har et naturlig lag med emalje, men syre bryter sakte, men sikkert ned denne emaljen. Det hjelper ikke med lettbrus som angivelig inneholder mindre sukker og liksom skal være sunnere, for syreinnholdet er det samme.

 

Juice inneholder vel så skadelige mengder syre som brus, men ikke så mye sukker. Et glass juice til frokost vil berike måltidet og kan drikkes med god samvittighet, men det er smart å pusse tennene før du går ut etter frokosten. Frukt har et naturlig sukker som angriper tennene, så ikke spis sure frukter hyppig i løpet av dagen.

 

Hvordan tennene kan ivaretas

 

Pussing av tennene er den mest fremtredende måten å rengjøre tennene på, og fluorholdig tannkrem bør prioriteres. Det er også lurere med en tannbørste med et lite hode, da du kommer lettere til. Ikke puss tennene umiddelbart etter et måltid, da kan du komme til å gjøre skader på tennene siden syren fortsatt er i munnen.

 

Hard trening fører ofte til at du blir tørr i munnen, og det har tennene ikke godt av. Spyttet vårt tjener som beskyttelse for tennene, og de har ikke godt av å skille seg av med spyttet over lengre perioder. Hvis du er syk og kaster opp, bør du absolutt pusse tennene etterpå, da oppkast kan ha mye syre i seg som kommer fra magen. Denne syren går rett til tennene og tærer på emaljen. Les mer her.